Ta surówka z pora zaskakuje smakiem i kolorami. Dorzuć tylko jedno warzywo
Nasza propozycja na dziś to pyszna i kolorowa surówka z pora i pomidorków koktajlowych. Jej przygotowanie jest ekspresowe i bardzo proste. Taka surówka pasuje do wielu obiadów.
Jak zrobić surówkę z pora i pomidorów?
Do tej surówki wybierz dowolne pomidorki koktajlowe – jednak szczególnie polecamy, aby były to pomidory w różnych kolorach (czerwone, żółte i czarne). Wówczas surówka będzie wyjątkowo efektowna.
Jej przygotowanie jest dziecinnie proste: pokrój warzywa (pora najlepiej pokroić w cienkie krążki) i wymieszaj z dressingiem. Ten to prosty winegret na bazie oliwy, soku z cytryny, do którego dodaliśmy nieco miodu, aby podkręcić smak surówki. Wykorzystaj tu delikatne miody wielokwiatowe lub miód lipowy.
Rada: do takiej surówki możesz dorzucić również inne warzywa, w zależności od tego, co akurat masz w kuchni pod ręką. Może to być np. posiekana drobno natka pietruszki, pokrojona w kosteczkę kolorowa papryka, seler naciowy lub starta na grubych oczkach tarki (albo pokrojona w paseczki) marchewka. Gotową surówkę można również posypać prażonymi płatkami migdałów lub pestkami słonecznika.
Przepis: Surówka z pora
Prosta surówka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPora pokrój drobno, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Robienie surówkiWymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód. Dodaj do warzyw, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj całość dokładnie.
Do czego pasuje surówka z pora i pomidorków koktajlowych?
Ta prosta surówka jest doskonały dodatkiem do wielu obiadów. Podaj ją np. w klasycznych zestawieniach z ziemniakami i mięsem (np. z kotletem schabowym, zrazami, kotletem mielonym lub pieczonymi udami kurczaka) albo jako dodatek do kasz z sosami (np. kaszy gryczanej z gulaszem lub sosem grzybowym). Surówka dobrze pasuje do dań mącznych: podaj ją razem z pierogami z mięsem albo kopytkami lub kluskami śląskimi z sosem. Por i pomidorki idealnie podkreślą smak dać z ryżem, np. kurczaka z ryżem w stylu orientalnym czy ryżu z potrawką z kurczaka.